Een natuurlijke gietvloer

Studio Verde Blog

Innovatie en ontwikkeling staan centraal bij de makers van s’ werelds eerste naadloze, duurzame en volledig recyclebare natuurlijke gietvloer. Senso vloeren onderscheidt zich naast hun hoogwaardige ingrediënten ook met voelbare passie, energie en plezier in deze sector.

Al een tijd had ik Senso op de radar van Studio Verde en vorige maand bracht ik dan ook een bezoek aan een van de vestigingen om meer te weten te komen over dit internationale bedrijf. Voordat ik hier verder in duik is het belangrijk om te weten wat de noodzaak achter deze innovatieve vloeren is.

Het nadeel van gewone gietvloeren

Weekmakers

Veel woningen en werkplekken zijn tegenwoordig voorzien van vloerverwarming. Dit is prettig aan onze voeten, zorgt voor een goede verdeling van de warmte en geeft vaak net dat beetje extra in uitstraling zonder radiatoren in beeld. Maar heb je er al eens over nagedacht wat de verschillende samenstellingen van vloeren, zoals van PVC of een gietvloer, doen met de luchtkwaliteit in huis? De vloer is immers hetgeen dat het dichtst bij deze warmtebron in de buurt komt. Uit verschillende onderzoeken leren we dat de luchtkwaliteit in huis sterk wordt beïnvloedt door de verhitting van het materiaal in het overgrote deel van deze vloeren. We denken er niet bij na, maar zo ademen we op dagelijkse basis de weekmakers in die vrijkomen wanneer vloeren verwarmt (ook wel week) worden.

Aardolie

Naast de kwaliteit van de lucht die we inademen staan normale gietvloeren ook niet hoog op de lijst als het gaat om de mate van milieuvriendelijkheid. Zo worden de meeste vloeren in deze categorie gemaakt van epoxy of polyurethaan. Dit materiaal wordt gemaakt met aardolie, een fossiele brandstof. Fossiele brandstoffen ontstaan, zoals de naam al doet vermoeden, uit fossiele of dode organismen. Dit is voor ons geen onuitputbare bron, dus waar het mogelijk is zijn alle initiatieven mooi meegenomen om hier zo spaarzaam mogelijk mee om te gaan.

Een 100 % natuurlijke gietvloer

Zoals we zien zijn veel bedrijven bezig met duurzaamheid en brengen naast de basis collectie ook een groene lijn uit. De oprichter van Senso had hier zo zijn bedenkingen over. Hij was niet geïnteresseerd in één lijn met een natuurlijke touch om zo aantrekkelijk te zijn voor ons als consument, maar streefde echt naar een radicale verandering. Door biopolymeer te introduceren in de basis maakte Senso van zichzelf een begrip.

Plantaardige olie

Senso vloeren bevatten als hoofdbestanddeel een plantaardige olie, en daar slaat Studio Verde natuurlijk op aan. De olie wordt gewonnen uit de Castor plant. Ook wel bekend als de wonderboom maakt hij zijn naam al jaren waar in verschillende cosmeticaproducten, en sinds een aantal jaar ook in de vloeren van Senso. De Castor plant is een eenjarige plant welke een vrucht bevat die rijk is aan de welbekende olie. Voor de winning van dit bestandsdeel is geen boskap nodig én de plant zelf heeft maar eens per maand een klein beetje water nodig! Dat is nog eens duurzaam omgaan met onze natuur..

Cradle to cradle

Ook de makers achter Senso snappen dat duurzaamheid begint bij de productie, het winnen en vervoeren van de benodigde grondstoffen. Zo wordt ook hier de levenscyclus van de vloeren geanalyseerd. 100% milieuvriendelijk zijn is haast onmogelijk in deze branche, maar er wordt steeds opnieuw gekeken hoe het product zo efficiënt en duurzaam mogelijk kan worden geproduceerd. Zo is er ook nagedacht over het recyclen van de gietvloeren. Een woning, hotel of kantoor kan immers altijd een andere bestemming krijgen. Wanneer dit gebeurt neemt Senso zelf verantwoordelijkheid voor het recyclen van de door hun gelegde vloeren. De vloer wordt verwijdert van de ondervloer door deze in hele kleine strookjes te zagen en vervolgens te vermalen in een microniseermachine. De fijne deeltjes die hieruit komen worden gebruikt in een volgende vloer. Zo hoeft er geen kwarts gebruikt te worden als vulstof!

Oneindige mogelijkheden

Wie snel last heeft van keuzestress kan nog wel eens overweldigt raken door alle mogelijkheden die er zijn in de verschillende collecties qua kleur en afwerking. Gelukkig heeft Senso een duidelijke volgorde van vloeren zodat er al snel uit te filteren is welke vloer past bij de bestaande wens.

De collectie

Bcrete is een bijzondere vloer in de collectie welke ik met Studio Verde maar al te graag uitlicht. Deze vloer is namelijk voorzien van gerecyclede visnetten! De oude en afgekeurde visnetten worden eerst vrijgemaakt van schadelijke stoffen en worden vervolgens fijngemalen tot kleine vezels. Deze worden op hun beurt weer vermengt met de basis van biopolymeer. Zo krijgt de vloer een meer robuust uiterlijk en door de dieptewerking een levendig effect. Fusion maakt onderdeel uit van het High Density basissysteem, met alle denkbaar mogelijke kleuren in afwerking. Zelfs 2 kleuren vermengen tot één geheel is mogelijk! Grain is gekend om zijn zandstructuur en het Superquartz vloersysteem onderscheidt zich door het gebruik van fijn marmer. Met Titan haal je een stukje Italië in huis. Deze collectie is geïnspireerd op de eeuwenoude terrazzovloeren welke in de afwerking voorzien worden van verschillende soorten Italiaans marmer uit Sienna, Verona en Carrara.

De kosten van een goede gietvloer

Omdat zowel het produceren als het leggen van deze duurzame variant erg arbeidsintensief is, ligt het prijskaartje ook vaak wat hoger dan bij de nog normale schadelijke gietvloeren. Hierbij kunnen we onszelf altijd de vraag stellen of andere producten in deze branche niet gewoon té goedkoop worden geproduceerd? De veel gelegde gevlinderde betonvloeren zijn lastig in onderhoud en scheurgevoelig. Met deze vloeren van Senso ben je er zeker van een product te hebben met een lange levensduur waarbij de producent ook nog eens de verantwoordelijkheid neemt voor de gehele levenscyclus. Een ander groot voordeel is dat door de natuurlijke samenstelling deze gietvloeren zacht en elastisch zijn, ideaal voor een nieuwbouwproject! Tevens zijn de vloeren contactgeluiddempend wat de akoestiek in een ruimte enorm ten goede komt.

Het is natuurlijk begrijpelijk dat woonwensen door de jaren heen kunnen veranderen. Een Sensovloer kan altijd voorzien worden van een toplaag in een nieuwe kleur of afwerking. Zo krijgt de woning of werkplek meteen een hele andere uitstraling zonder een geheel nieuw meubelplan te moeten bedenken..

Ben je enthousiast geworden na het lezen van het verhaal achter dit bedrijf en de kenmerkende collecties, en ben je benieuwd hoe deze vloer te combineren is in een bestaande ruimte of bij een nieuwbouwproject? Neem dan vooral even contact op, Studio Verde helpt je graag op weg!

Lees meer blogs

Fotografie voor aan de muur

Fotografie voor aan de muur

Aan de rand van het prachtige natuurgebied de Loonse & Drunense Duinen bevindt zich het atelier van Evelien IJpelaar. Met haar camera zet ze de voor ons dagelijkse onderwerpen om in vergezichten en abstracte kunst. Haar favoriete vorm van fotografie?...

Lees meer
Fotografie voor aan de muur

Fotografie voor aan de muur

Aan de rand van het prachtige natuurgebied de Loonse & Drunense Duinen bevindt zich het atelier van Evelien IJpelaar. Met haar camera zet ze de voor ons dagelijkse onderwerpen om in vergezichten en abstracte kunst. Haar favoriete vorm van fotografie?...

Lees meer
Fotografie voor aan de muur

Fotografie voor aan de muur

Aan de rand van het prachtige natuurgebied de Loonse & Drunense Duinen bevindt zich het atelier van Evelien IJpelaar. Met haar camera zet ze de voor ons dagelijkse onderwerpen om in vergezichten en abstracte kunst. Haar favoriete vorm van fotografie?...

Lees meer